17 December 2019

EGN:s bokälskare tipsar: Boktitlarna inför en lång jul

EGN:s bokälskare tipsar: Boktitlarna inför en lång jul

Regn under julen är bra, då har man en ursäkt att stanna inne och läsa.

Här är några av mina favoriter från läsåret 2019, och några böcker som jag ännu inte har hunnit med. Några är nya, andra har varit med några år.

”Jag säger det ni tänker” – Curtis Sittenfeld. En samling noveller av en skarp skildrare av dagens USA, vasst, roligt och precist. Missa inte heller hennes fantastiska ”American Wife”, en fiktiv berättelse till stor del baserad på Laura Bushs liv.

”Ålevangeliet – berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” – Patrik Svensson. Augustprisvinnare som det skrivits spaltkilometrar om. Läs den!  Det är en bok om ål men också en vacker berättelse om relationen mellan en son och hans far, om att hitta hem och om livet.

”Jag for ner till bror” och ”Vi for upp med mor” – Karin Smirnoff. Västerbotten, egensinnigt språk nästan utan versaler och skiljetecken, våldsamt, rått och samtidigt med mycket humor.

"Som pesten” – Hanne Vibeke Holst. Pandemi, WHO, korruption och politiska intriger – en lättsmält och välskriven thriller.

”Ett litet liv” – Hanya Yanagihara. En bok för den som vill förlora sig i, omslutas och uppslukas av en lång (700 sidor), gripande, vacker och plågsam historia om fyra vänner och deras liv i New York.

”Romanerna om Patrick Melrose” av Edward St Aubyn fanns bland förra årets favoriter. Nu ser jag fram emot att läsa hans ”Dunbar”, en modern version av Shakespeares ”Kung Lear”, som just kommit ut på svenska.

Jag läser sällan non-fiction men i jul vill jag läsa ”Skärmhjärnan” av Anders Hansen.

Och för den som vill sova bättre under 2020 rekommenderas ”Why We Sleep” av sömnforskaren och Skavlangästen Matthew Walker. Boken ligger på Bill Gates topplista då den fick Bill att ändra sina kvällsvanor.

Ann Keve,
Head of Operation Passion, EGN

Följ oss på sociala medier