26 July 2019

Hallå där, Azita Shariati …

Hallå där, Azita Shariati …

… som utsetts till ”Årets mäktigaste affärskvinna”, ”Årets Direktör” och ”Årets Superkommunikatör” och debuterar som sommarpratare i Sommar i P1 den 9 augusti.

Vad kommer du att prata om?
- Jag vill dela min livshistoria. För 30 år sedan kom jag till Sverige som ”kärleksinvandrare” från Iran och var bara 20 år. Då hade jag varken en utbildning, språket eller kunskap om kulturen. Min egen drivkraft har förstås spelat roll, men jag har under alla år haft ledare som hjälpt mig att bli den jag är idag. Sverige öppnade vägar för mig och jag har fått chansen att visa att det är möjligt att gå hur långt som helst. Nu är det dags att hylla dessa ledare, bland andra min första chef Marianne, som vågade anställa mig som vårdbiträde. Där knäckte jag de första koderna och började lära känna mitt nya hemland Sverige.

Du har bland annat blivit utsedd till Näringslivets mäktigaste kvinna. Hur har utmärkelsen påverkat dig?
- Jag tror att varje utmärkelse påverkar mottagaren, för du har ju fått en bekräftelse på att ha blivit sedd. Just detta erkännande betydde mycket för mig och hela företaget. Plötsligt fick vi inom servicesektorn uppmärksamhet. En sak som jag dock inte hade räknat med, var alla nya kontakter med grupper som jag tidigare inte haft någon relation med. Det började strömma in hundratals mejl och förfrågningar på LinkedIn, även från unga tjejer och killar som ville höra mer om frågor som jag brinner för, som kompetensförsörjning och så vidare. Det har varit fantastiskt!

Du kom till Sverige och beskriver att du var helt utan nätverk. Är du främst en stark solospelare?
- Det har tagit tid, men med åren har jag byggt upp ett professionellt nätverk av personer som berikar mig. Nätverkstanken använder jag i min vardag och sedan ett par tre år tillbaka har vi till exempel skapat en ”thinktank” på Sodexo, där jag samlat andra stora bolag och intresseorganisationer på hög nivå för att diskutera frågor som berör samhället och hur vi kan vara en del av detta. Vi träffas 3-4 gånger om året, och det ger mig oerhört mycket.

Med över 20 års chefskap i bagaget, vilken lärdom har blivit extra viktig för dig?
- Kan jag nämna två? Jag har med åren insett hur nödvändigt det är att inte bara vara skicklig att tala, utan en minst lika skicklig lyssnare. Den kommunikativa ledaren i mig har nog blivit min framgång tror jag. För det andra ser jag vikten av att ha modet och viljan att följa dina värderingar hela vägen. När jag till exempel rekryterar vill jag fiska i alla vatten för att hitta de bästa kompetenserna. Då kan jag inte låta mig eller andra hindras av vare sig religion, eventuella funktionsnedsättningar eller kön och så vidare.

Du har en krävande vd-roll. Hur laddar du under semestern inför en intensiv höst?
- Jag är inte den som släpper allt på semestern, men jag lever i nuet. Det räcker att jag gör en snabb uppdatering via mejl och eventuell omvärldsbevakning på morgonen, sedan njuter jag resten av dagen med familj och vänner. I år bär det av till Spanien.
Det gäller att rekrytera medarbetare som är duktigare än vad du själv är, därför har jag inga problem att delegera. Jag har full tilltro till mitt team och jag finns tillgänglig om det skulle krisa. Jag har lärt mig att ingen är oersättlig, inte heller jag som vd.

I slutet av juni blev det officiellt att du lämnar företaget Sodexo under hösten (som du varit del av under 21 år) Varför detta skifte nu?
- Min första roll på Sodexo var som restaurangchef 1998. Sedan dess har jag haft privilegiet att vara försäljningsdirektör, affärsområdeschef och Sverigechef. En fantastisk resa helt enkelt. Och från att för cirka 10 år sedan i princip varit ett okänt bolag i Sverige har vi lyckats bygga en ny plattform, bara i år har vi fått utmärkelser som ”Årets Employer Branding”-företag” och ”Årets Karriärföretag”. Nu är jag väldigt glad över att bli del av AniCura och resan mot att skapa framtidens djursjukvård i Europa. Där vill jag vara med och fortsätta spela en avgörande roll i att utveckla djursjukvården under många årtionden framöver. Ett nytt område för mig dessutom, det ska bli mycket roligt!

Följ oss på sociala medier