2 October 2018

HR-chefen som löser globala frågor genom Members' Universe

HR-chefen som löser globala frågor genom Members' Universe

EGN Magazine ringde upp Josefine Widegren, Global HR Manager på Greencarrier Freight Services, som gärna löser frågor kring HR och rekrytering med hjälp av sitt nätverk via EGN-appen.

När använder du Members' Universe?
- Så ofta jag kan. Jag är global HR-chef på Greencarrier Freight Services som finns i 12 länder, där flera kontor inte har en HR-avdelning. I min roll att lösa rekryteringsfrågor från Sverige har jag upptäckt att jag snabbt får konkreta svar om till exempel leverantörer och goda rekryteringsföretag genom EGN-appen Members' Universe.

Vilken typ av frågor har du skickat in till forumet?
- Jag har specifikt sökt efter rekommenderade rekryteringsföretag i Kina, Estland, Lettland och Ukraina vid ett flertal tillfällen. Vid varje tillfälle har jag fått värdefulla tips att gå vidare med.  
När vi skulle investera i ett nytt online-verktyg för rekrytering och employer branding behövde jag en second opinion innan vi tog beslutet om leverantör. Svaren jag fick blev avgörande i vårt slutliga val.

Hur snabbt får du svar?
- Det brukar komma cirka 6-7 svar redan samma dag, och ibland något extra dagen därpå. När jag behövde vägledning i arbetsrätt i Estland och Lettland och gällande skattefrågor vid utlandsarbete, minns jag att det på kort tid kom in 11 svar. Det är faktiskt fascinerande hur gärna man hjälps åt inom nätverket. Jag gillar också funktionen att få ett mejl när någon i mitt nätverk ställt en relevant fråga i appen. Det händer ganska ofta att jag bara genom att följa någon annans konversation och svar även själv får tips och verktyg på området.

Vilka frågor ser du ger störst respons?
- Jag har märkt att ju mer specifik jag är i min frågeformulering, desto snabbare och fler svar får jag. Att eftersöka en second opinion innan man ska fatta ett beslut om en leverantör är tidseffektivt och samtidigt ovärderligt för mig som ställer frågan. I min nätverksgrupp inom HR provtrycker vi gärna idéer, men genom denna app kan jag inom några timmar även få konsulterande råd från hela näringslivet. Vid min senaste fråga om arbetsrätt fick jag hjälp både från en bolagsjurist, en CFO, HR och från Market och Communication-området. Jag tycker denna digitala möjlighet är fantastisk och undrar ibland varför inte fler tar vara på möjligheten.

Har du även skickat ut frågor till hela nätverket globalt (14 länder)?
- Än så länge har jag fått så god respons av det svenska nätverket, att tanken inte ens har slagit mig. Men jag ser ju här i appen att jag faktiskt kan nå många fler länder i EGN-nätverket (Josefine skrattar). Faktum är att jag ser här att EGN ju har nätverk i flera av de länder vi är etablerade i. Det får nog bli en uppföljning av den här artikeln om ett par månader när jag använt mig av den globala tjänsten.

Läs mer om Members' Universe på https://www.egn.se/app. Josefine Widegren är sedan fem år med i nätverksgruppen HR - Göteborg 1. EGN, Executives´ Global Network, är världens näst största chefsnätverk och det största för ledare och chefer i både Sverige och Europa. Intresserad av en skräddarsydd nätverksgrupp inom ditt affärsområde? Kontakta Jannica Nordström på +46 72 931 15 34 eller sök bland våra aktuella grupper på https://www.egn.se/natverk.

Följ oss på sociala medier