5 March 2018

Hur gör du för att utveckla tilliten i ditt nätverk?

Hur gör du för att utveckla tilliten i ditt nätverk?

Vad gör du som chef när du står inför ett stort beslut som kommer att ge vida effekt? För Ola Billger, kommunikationsdirektör på Socialstyrelsen, blev nätverksmötet den 16 februari en fullträff. En timmas konkret input från gruppens vassa kommunikationsdirektörer, tack vare att han bad om hjälp.

Dagens nätverksträff har redan satt igång när jag smyger mig in i samtalet. Pia Leino Ragnardotter är nätverksledare och har följt gruppen sedan start. I rummet finns både myndigheter och större företag representerade, där flera medlemmar följts åt sedan starten april 2011.

Under den inledande rundan berättar en av nätverkarna, Ola Billger, om en konkret utmaning i sin arbetsroll kring organisation, arbetssätt och förändring. Efter några minuters överläggning väljer gruppen att sätta dagens tema på paus en stund, varpå en timmas intensiv workshop tar vid kring Olas utmaning.

Pia Leino Ragnardotter beskriver dessa tillfällen som de bästa, varje gång en deltagare ber sin grupp om konkret hjälp kring ett specifikt case eller en utmaning:

- Här blir det extra tydligt vilken enorm kunskapskraft och erfarenhetsbank varje enskild grupp är. Och hur generösa alla är! Alla kliver in och ger av sina idéer, tankar och råd, vilket är oerhört värdefullt för den som "fastnat" i något och behöver proffsig input här och nu. 

Det kräver prestigelöshet för att kunna få ut maximalt av nätverkande. Ola ser hur de 1,5 år han hittills haft med gruppen skapat viktiga förutsättningar:

- Det här är ett tryggt klimat för mig, där mina svagheter kan lyftas på ett tydligt sätt utan att jag drabbas av min sårbarhet. Vi är på samma sida, och i och med varje individs kompetens som kommunikationsdirektör blir vi även kvalificerade i samspelet. Det var väldigt nyttigt att få dessa inspel idag och få se min utmaning utifrån olika vinklar, berättar Ola.

Pia har genom åren som nätverksledare sett effekten av att lämna sin komfortzon och ge ”det extra” i sitt nätverkande:

- Det händer något med hela gruppen när en person tar steget att våga visa att man inte mäktar med allt i vardagen på egen hand. Det är uppenbart att ingen har alla svar. Få saker är så avväpnande som att visa är vi behöver varandra och sedan faktiskt agera på att vi kan göra varandra ännu klokare och smartare. Dagens spontana workshop är ett utomordentligt exempel på hur man genom att nätverka både kan berika och förenkla varandras vardag.

 

För dig som innehar en roll som kommunikationschef eller kommunikationsdirektör och söker professionellt nätverkande inom området – kontakta nätverksrådgivare Deniz Ugur eller +46 73 855 11 91.

Följ oss på sociala medier