4 December 2018

Innovatörens fyra nätverkstips för ett livslångt lärande

Innovatörens fyra nätverkstips för ett livslångt lärande

Johan Eriksson, investerare, entreprenör och Head of Specialists på Google, berättar om hur långt digitaliseringen kommit och hur nätverkande håller honom skarp som innovativ ledare.

Han anses vara den person i Sverige som idag bäst svarar på frågan ”vad behöver jag som chef veta för att ta beslut i en allt mer digitaliserad värld?” Johan Eriksson är investerare, entreprenör, författare och Head of Specialists på Google. EGN Magazine mötte honom på EGN:s ledarevent LIKE A BOSS i Stockholm den 22 oktober, där han talade om digitalisering och varför allt utom ett livslångt lärande och innovation har ett bäst-före-datum.

I vår andra artikel med Johan Eriksson förklarar han varför digitalisering inte är ett komplext begrepp och vilka relationer han har i sitt nätverk för att ständigt hålla sig i framkant.

Johan, kan du ge några axplock som beskriver hur långt digitaliseringen nått?
- Här finns enormt mycket att säga. För att ge ett par exempel från vardagen ser vi en delningsekonomi som växer oerhört snabbt tack vare digitaliseringen, oavsett om det handlar om att hyra takboxar från varandra eller hitta någon som hjälper dig att plocka äpplen. Vi har idag en svensk sjukvård som äntligen, 15 år efter att tekniken genom Skype anlänt, ger den sjuka patienten möjligheten att hemma i soffan få hjälp från en läkare i mobilen istället för att åka till en primärvårdcentral och vänta bland andra sjuka patienter. Givetvis har ”läkare i mobilen” många barnsjukdomar, men det är helt naturligt för ny innovation, då det tar tid för ekosystemet runtomkring att anpassa sig. Det finns också många initiativ som gör kläder smarta via digital teknik, där vi går mot en framtid med kläder som kan varna äldre om de är på väg att falla omkull, och även kan förhindra fallolyckor genom att stärka upp kläderna på exakt rätt sätt vid exakt rätt tidpunkt. Vi kommer helt enkelt att kunna bygga bort en hel del fallskador med hjälp av bland annat digital teknik. Jag skulle dock säga att det mest spännande just nu är det som sker bakom kulisserna, det vill säga inte enskilda produkter, utan utvecklingen med själva databearbetningen. Där sitter möjligheterna.

Du tycker inte om att många vill göra digitalisering mer komplext än vad det egentligen är, utan menar tvärtom att det är ett ganska enkelt begrepp?
- Exakt. Man kan summera det genom att säga att det finns tre stora grundläggande trender som driver helheten; tillgången till data, datorkraften och andel uppkopplade personer och saker. Låt oss kika lite närmare på dessa tre områden och vad som har skett:

 1. Tillgång till data
  90 % av all världens information har skapats de två senaste åren – och en motsvarande utveckling kommer vi nog att ha även framöver. Det här gör att digitala lösningar kan fortsätta att bli smartare och smartare.
 2. Datorkraften
  Processorn i Apollo-raketen som landade på månen 1969 var endast dubbelt så kraftfull som dagens Nintendo TV-spel. Här sker det enormt mycket varje år, vilket också behövs för att kunna bearbeta all den data som skapas.
 3. Uppkoppling
  Det närmaste året kommer hundratals miljoner människor och många miljarder saker som tidigare inte var uppkopplade till Internet att bli uppkopplade. Det ökar räckvidden på digitalisering, vilket i sin tur ökar värdet av digitalisering.

Tillgång till data, kraften att behandla denna, samt uppkopplingen för att nå ut – det är dessa tre som driver hela digitaliseringen.

Läs även Tre saker du måste ha koll på som chef - i en allt mer digitaliserad värld

Du anses ju vara en innovatör uti fingerspetsarna - hur tar du hjälp av andra för att ständigt slipas och bli bättre?
- Jag har en grundläggande princip – att aldrig göra något ensam. Vare sig det handlar om ett mindre projekt eller något riktigt stort så blir det inte lika bra när du gör det på egen hand. Jag tror att alla blir bättre av sparringpartners. En annan anledning är faktiskt hälsoaspekten. Det som ger oss människor ett ökat välmående är just hälsosamma relationer som får oss att växa och utvecklas. Jag ser till att nätverka på flera olika plan för ett ständigt lärande och nya perspektiv. Fyra olika nätverksrelationer som jag kan rekommendera från mitt eget liv är:

 1. Mentorer – Experter som har nått mycket längre än vad jag själv gjort på specifika områden. Jag möter dem regelbundet för att få ta del av deras erfarenheter och kompetenser.
 2. Accountability partners – När jag har något specifikt jag vill uppnå eller förändra har jag upptäckt kraften i ”accountability”. Jag har två accountability partners som jag kan vända mig till och som kan följa mig i en process. De hjälper mig att hålla mig sann till det som jag uttalat som mitt mål.
 3. Sparring partners – Dessa är partners som jag har inom mitt specifika arbetsområde. De är personer som jag möter regelbundet i min vardag, där vi har utvecklat ett etablerat förtroende och en tillit för att på kort tid kunna gå på djupet när det behövs och verkligen utmana varandra.
 4. Den unga generationen – Jag träffar regelbundet olika tonåringar för att inte förlora kontakten med denna målgrupp, utan istället lära mig att förstå hur de tänker. Detta är relationer jag verkligen uppskattar.

I slutändan är det bara livslångt lärande och innovation som är en långsiktigt hållbar strategi, så investera i det - och bygg ditt nätverk med omsorg.

Artikeln innehåller delar av den mycket uppskattade föreläsningen Johan gav under chefsnätverket EGN:s ledarevent LIKE A BOSS på Sheraton i Stockholm, oktober 2018.

JOHAN ERIKSSON. Förutom att vara Head of Specialists på Google, med bland annat uppgiften att digitalisera Sveriges näringsliv snabbare än någon annanstans i världen, är Johan partner på ett private equity bolag och delägare i företag från en rad olika industrier. Johan har även grundat välgörenhetsorganisationen Pick 1 Thing (.com), som uppmuntrar varje människa i världen att hitta en sak att kämpa för som bidrar till samhällsutveckling. Som författare har Johan precis släppt sin tredje bok Självstyra(.se) som ljudbok. https://www.linkedin.com/in/innovationjohan/

Följ oss på sociala medier