3 April 2018

Lärdomar från en tuff förändringsresa

Lärdomar från en tuff förändringsresa

Tomas Olsson är chef för Försäljning och Företag i Länsförsäkringar Skåne. EGN Magazine möter honom dagen efter att han på bolagsstämman berättat om sitt livs tuffaste förändringsresa hittills. En treårsperiod som i den jobbigaste perioden tog både sömn, visst självförtroende och en tredjedel av hans anställda. Men som med facit i hand blev en riktig fullträff.

NAMN: Tomas Olsson
ÅLDER: 49 år
AKTUELL MED: Avslutat en stor förändringsresa  
I CHEFSROLLEN: Sedan 17 år. Chef för Försäljning och Företag på Länsförsäkringar Skåne
FAMILJ: Hustrun Jonna, döttrar på 21 och 19 år samt en 10-årig son
BOR: I Höör, mitt i Skåne, nära (eller långt) till allt
NÄR JAG ÄR LEDIG: När jag inte är på match eller ishockeyträning med sonen, tränar jag och Jonna gärna rullskidor inför Vasaloppet
BÄSTA MOROTEN: Möjligheten att få en utmaning som ingen annan tidigare klarat
GÖR MIG ENTUSIASTISK: Det mesta. Min styrka är nog just att jag är väldigt lättentusiasmerad
ANNAT DRÖMYRKE: Skådespelare. Att leva nära nerven, mitt i händelsen
PÅ SÄNGBORDET: Är mycket på resande fot så ljudböcker och poddar rankar högt. Just nu Dan Browns Begynnelsen om artificiell intelligens
AKTUELL EGN-GRUPP: Executive Management Malmö 1

 

Det var i nyårsskiftet 2014/2015 som Tomas tillfrågades om att leda ett krismedvetet förändringsuppdrag. Affärsområdet låg på röda 30 miljoner, och uppgiften var att inom fyra år vända kurvan. Annars var risken överhängande att avdelningens framtid stod på spel. Dagen efter Tomas tackat ja ringde hans förra chef:

- Det är ett samtal jag aldrig glömmer. Han frågade mig vad i hela världen jag hade gett mig in på. Det är klart att det fick mig att fundera. Samtidigt har jag fått ett lynne som dras till svårigheter. På något sätt genererade det där samtalet ännu mer kraft och jag var redan medveten om att en del medarbetare inte kände sig uppskattade. Skulle jag lyckas få med alla i båten, hade vi faktiskt en rejäl chans att ro iland detta.

Tomas tog rygg på Kottlers åttastegsmodell. Han handplockade ett helt nytt eget team, med en affärsutvecklare och försäljningschefer. Alla säljroller förändrades, från att ha varit ute en och en på fältet, till att alltmer börja agera som team. Han beskriver hur de vände upp och ner på varje sten och inte lät några heliga kor stanna i onödan. Fokus låg helt på att öka effektiviteten, sänka kostnaderna och öka försäljningen.

"Det är ett samtal jag aldrig glömmer. Han frågade mig vad i hela världen jag hade gett mig in på"

Snart steg oron bland medarbetarna. Tomas ökade sin fysiska närvaro runtom i regionen, och valde att lägga mycket tid på att resa runt i området och missionera, och tala om varför och vad de tillsammans behövde göra. Ett arbete som krävde betydligt mer tid än vad han först förutspått:

- Kommunikation är verkligen a och o. Kommunikation är också lika svårt som det är avgörande. Något jag ständigt fått påminna mig om under denna resa, har varit att inte utgå från att folk ”vet och därmed inte behöver höra mer”. Det är frestande lätt som chef att agera utifrån att folk har bilden nästan lika klar som du själv. Med facit i hand kunde jag ha lagt ännu mer tid på att kommunicera.

Det var ingen lätt dag när Tomas behövde berätta för sina medarbetare att om de inte lyckades vända på underskottet tillsammans, fanns risken att de förlorade jobbet. Flera valde att säga nej tack och se sig om efter nya uppdrag, och Tomas förlorade under resan en tredjedel av sina medarbetare. Han beskriver de tillfällena som de svåraste, men också hur den växande viljan i teamet blev påtaglig när en efter en bestämde sig:

- När det var som mest ostadigt kände jag mig ganska knäsvag. Detta krisuppdrag var det största förändringsarbete jag någonsin hade tagit på mig. En styrelse vill självklart se en tydlig kurva som stadigt går upp. I ett förändringsarbete kan den dock skifta från dag till dag, och det blir ofta ännu sämre innan kurvan börjar klättra uppåt.

Men så börjar det att lossna. Under tidig vår 2016, 16 månader in på förändringsresan, blir skillnaden allt mer påtaglig. Stämningen är trivsam, medarbetarna mer avslappnade och trygga i sina nya roller. Kugghjulen har hakat i varandra. Tomas kan äntligen börja se effekten av sina enormt slitsamma månader som förändringsledare. De många resorna på fältet, samtalen och alla möten där han målat den gemensamma bilden har äntligen gett resultat. Styrelsen jublar.

Det tog sammanlagt tre år för Tomas Olsson och hans avdelning att vända underskottet på 30 miljoner kronor. Men väl framme, hade han nu även ett betydligt mer sammansvetsat team, med både större resultatmedvetenhet och högre motivation.

Jag kan inte låta bli att fråga vad Tomas hade gjort annorlunda, om han fick göra om resan?

- En lärdom är att jag inte skulle tummat på löftet till mig själv att först ha en mentor. Utan ett bollplank med ”utanförperspektiv” kan man känna sig oerhört ensam. När jag var mitt uppe i resan kände jag att det inte fanns tid att etablera det. Av den anledningen har jag sedan dess sökt mig till chefsnätverket EGN, där jag idag möter erfarna chefer på liknande ledningsnivå. Här möter jag människor av hög kaliber där jag får hjälp såväl i detaljer som på ett bredare plan, och jag ser till att få ut mesta möjliga av tillfällena när vi ses.

Vi samtalar om kraven och förväntningarna på chefer och hur de förändrats sedan han själv klev in i sin första chefsroll för 17 år sedan. Tomas minns hur han levde för att ”fixa allt” och vara den bästa chefen för alla, och menar att det är ofta där det lätt kan gå fel. Han ser att det varit nödvändigt med det växande vi-fokuset, och den holistiska trenden att visa sårbarhet som chef och leda utifrån människan och inte bara chefen.

- Jag ser mina 17 år som chef som oerhört utvecklande. Ledarskapet pushar mig ständigt att agera mer situationsanpassat. Ibland innebär det att jag behöver tona ner mina styrkor, med ett starkt driv, min positivitet och målfokus, och istället ta tid att stanna upp, lyssna in mina medarbetare och öva mig i aktivt lyssnande. Det är nyttigt för min otålighet, och har inte bara varit värdefullt för mig som chef – utan också som människa.

 

Är du en erfaren chef och önskar veta hur du kan utöka ditt erfarenhetsutbyte i en chefsgrupp? Kontakta nätverksrådgivare Cecilia von Knorring på +46 70 595 64 84 eller cecilia.von.knorring@egn.se. 

Följ oss på sociala medier