20 December 2017

"MAGIN SKER OFTA I DET OPLANERADE ÖGONBLICKET"

"MAGIN SKER OFTA I DET OPLANERADE ÖGONBLICKET"

Vi besöker nätverksgruppen tekniska chefer - Stockholm 2, chefer från medelstora till stora organisationer, när de provtänker kring temat utmaningar.

Vi befinner oss på Mäster Samuelsgatan mitt i hjärtat av Stockholm. Dagens värd är Ulf Näslund, teknisk chef på Vasakronan, som har bjudit in hela sin nätverksgrupp för en halvdag tillsammans. Sist de möttes som grupp var i september och det råder inga tvivel om att man sett fram emot timmarna som ligger framför.

Efter kaffe och en god frukost blir det rundvandring i kontorslandskapet. Det är en kreativ värld som varken sparat på glädje eller lust. Mindre rumsmiljöer avlöser varandra i det stora öppna rummet, med arbetsplatser i form av växthus, en lägereld, vackra, tysta avdelningar och en lekstuga för de små. Det verkar finnas en passande miljö för varje medarbetares humör.

”Välkomna!”, säger Jonas Friberg, nätverksledare för de tekniska cheferna, och leder dem rakt in i en incheckning. Med en övning som treminuters speed-dating är morgontröttheten snart avskakad, och gruppen är redo att bita i dagens ämne: utmaningar.

Det finns en bred kompetens hos de seniora cheferna i rummet, alla från medelstora och stora organisationer. Jonas beskriver dem som en grupp med hög mognad med generöst och reflekterande klimat:

- Jag får ju förstås inte ha några favoriter, men jag ska vara ärlig och säga att den här gruppen är fantastiskt roligt att jobba med. Det här är personer som är vana vid mycket komplexa system och arbetar i en industriell, teknokratisk bransch. Att de har lyckats skapa denna samtalsmiljö med stort utrymme för mjuka värden är inte självklart. Det är ett kvitto på att de är genuint nyfikna på varandra.

Enligt Jonas är det tack vare gruppens stora tillit till varandra som frågorna och provtryckandet rör sig bortom ”safe zones” och personliga styrkor. Här läggs gärna energi på hur de ännu bättre kompletterar sina naturliga kompetenser.

Hans roll som nätverksledare är inte en helt enkelt uppgift och det gäller att facilitera med stor finkänslighet:

- Min uppgift är att hela tiden avväga vilket spår som ska fördjupas eller lämnas åt sidan för att gå vidare. Vid våra tillfällen tillsammans har vi alltid en tydlig agenda, med valda ämnen och problemställningar. Men det gäller att inte bli stelbent och alltför målmedveten i schemat. Magin i mötet inträffar ofta i det oplanerade.

Idag är även första tillfället för David Lyrén, som efter tretton år i Kanadas gas- och oljeindustri, återvänt till den svenska arbetsmarknaden.

- Det är ju fascinerande hur lika behov vi kan ha, fast vi är från olika industrier. Jag kunde känna igen mig i allas problemställningar från dagen, och berikades därför lika mycket av att höra andra provtänka och få andras perspektiv i ärendet.

Medlemmarna är tekniska chefer från bland annat livsmedelsindustrin, fastighetsbranschen, skogsindustrin och ett energibolag. Till dagens ämne krävs ingen förberedelse, mer än att alla gjort sig mentalt beredda på att dela sina personliga utmaningar. Första utmaningen som lyfts är: ”Hur hanterar och bemöter jag på bästa sätt en företagskultur som är snabb att kritisera? ”

Det blir en runda av funderingar och följdfrågor och det tas god tid att vrida på utmaningen tillsammans. Dagens utmaningar rör sig mellan personliga utmaningar, digitalisering, rekryteringsbehov och stelbenta strukturer.

Det slår mig som betraktare i gruppen denna dag, hur unikt detta ändå måste vara. Här har en hel grupp av nära kollegor samlats, utanför sina direkta arbetsplatser, med ambitionen att hjälpa varandra. Utifrån lika många kompetenser och personligheter som finns i rummet.

 

För dig som innehar en roll som teknisk chef och söker professionellt nätverkande inom området – kontakta nätverksrådgivare Gustav Jannerland på gustav.jannerland@egn.se eller +46 73 985 66 33.

Intresserad av EGNs olika nätverksgrupper? https://www.egn.se/natverk

Följ oss på sociala medier