29 June 2018

Nätverka like a boss: bästa tipsen inför Almedalen

Nätverka like a boss: bästa tipsen inför Almedalen

Almedalsveckan är runt hörnet och förväntas under sitt 50:e år slå publikrekord. För många är just nätverkandet den stora behållningen. Hur maximerar man sitt nätverkande bland över 40 000 besökare? EGN Magazine bad Daniel Stenmark, vd för Sveriges största chefsnätverk, att ge sina bästa tips inför, under och efter evenemanget.

För den som vet hur man nätverkar finns mycket att hämta under en tillställning som Almedalen. Under en intensiv vecka trängs makthavare och opinionsbildare, näringsliv, myndigheter och ideella organisationer på en och samma plats. För Daniel Stenmark, vd på EGN Sverige, bjuder dagarna på en ovärderlig mötesplats för fortsatt utbyte i befintliga kontakter men också strategiska dagar för utökat professionellt och personligt nätverkande.  Här ger han sina bästa tips:

INNAN DU ÅKER

 • Gör en priolista och en drömlista
  Gärna två kategorier: en priolista på nya och redan befintliga kontakter du vill ge näring åt. På din drömlista sätter du spännande personer du drömmer om att möta. Förbered dig även för turen att det händer – vad gör du då?
 • Planera
  Bestäm dig för vad du vill ha ut av Almedalen – gärna en medium, en large och en XL-version (ingen vill ju ha small).
  Googla och läs på. Uppdatera dig om vad som hänt i personernas liv på din drömlista och priolista så får du både lättare igång samtalet, och en vägvisare till viktiga frågor.
 • Prioritera
  Ringa såklart i förväg in vilka seminarier du inte får missa:
  - Vilka vill du gå på av eget intresse?
  - Vilka behöver du närvara på för att nätverka med de som kommer vara där?

PÅ PLATS

 • Be a master asker
  Vill du vara intressant - var intresserad! Ställ öppna och inte slutna frågor. Det är de genomtänkta, öppna frågorna som bjuder in till djupare samtal. Var genuint nyfiken - en nyfiken attityd gör dig attraktiv som människa och med nyfikenhet kan du riva barriärer.
 • Var fullt närvarande
  Alla har vi upplevt känslan av att någon är ofokuserad och flackar med blicken. Ett första steg är att stoppa undan mobilen och hålla god ögonkontakt. 
 • Lyssna
  Det är enorm skillnad på att endast registrera vad någon säger och att vara emotionellt närvarande i samtalet.
  1. När du möter oliktänkande – bemöt med nyfikenhet och bli inte fördomsfull. Utan ett öppet sinne förlorar du förmågan att få ut något av ett oliktänkande resonemang.
  2. Lyssna empatiskt – först då kan du koppla med en annan människa på ett emotionellt plan.
  3. Lyssna framåt - en skicklig lyssnare kan t ex båda lyssna in den pågående utmaningen och samtidigt plocka upp den framtida potential som personen har.  Lyssna med alla sinnen – även med ditt visionära ledaröra.
 • In-and-out
  Ibland har du bara tre minuter. Då gäller det att vara målmedveten och göra det mesta möjliga. Efter ni skiljts åt - skriv upp i korthet vad ni samtalade om av det du vill återkomma till på en kommande lunch. På väg till nästa seminarium – sms:a och tacka för det trevliga mötet. På så sätt förstärker du upplevelsen.
 • Var generös
  Lås dig inte vid din agenda och vad du vill ha ut av den du möter. Nätverkandets A och O handlar om att göra varandra bättre, vilket sker först när någon börjar bjuda till – av personlighet, kompetens, erfarenheter och relationer.
  Den som ger får ofta mer – och den generöses värld blir större.

NÄR DU KOMMIT HEM

 • Håll kontakten levande
  Hur intressant ert samtal än var – efter några veckor kan minnet lätt blekna bort. Följ upp de anteckningar du har tagit under dagarna av nätverkande och ta nästa steg i er kontakt. Det kan vara så enkelt som en Linkedin-förfrågan eller att ni bokar in en lunch.
 • Tacksamhetsgesten
  Glöm inte heller bort de små sakerna. Med dem kan du hålla relationer varma. En personlig födelsedagshälsning, ett bekräftande ord när du uppmärksammat något bra personen gjort eller en enkel tacksamhetsgest som en blomma eller biobiljett efter att du fått ett givande råd. Bättre en liten gest med värme än ingen alls.
 • Struktur och regelbundenhet
  Det bästa nätverkandet är det som blir av. Risken är alltid överhängande att de goda samtalen och utbytena rinner ut i sanden när ditt nätverkande saknar struktur och regelbundenhet. Ta del av etablerade nätverk som redan finns – som ger dig rutinen av ett personligt och professionellt erfarenhetsutbyte.

Följ oss på sociala medier