26 October 2017

Sverige har lärt mig vad självrespekt är

Från engelsklärare i Beirut till Service Coordinator i EGN Sverige - Möt Samira Salameh

Det hela inleddes med ett vanligt samtal i fikarummet. Ann Keve Isaksson, Business Development Manager på EGN, berättar om startskottet med dåvarande vd Jan Liljero:

"Vi hamnade i ett samtal om nyanländas situation, och utmaningar kring att integrera sig i samhället och det svenska arbetslivet. Vi blev nyfikna på hur det skulle kunna se ut för oss och hur vi kunde bidra, och bestämde oss för att ta vara på våra kontakter."

Kort och gott. Ann kontaktade Arbetsförmedlingen och Just Arrived, för den lediga tjänsten som Service Coordinator. Redan inom några dagar började kandidaterna rulla in.

Ett intervjun hos EGN
Samtidigt satt Samira Salameh på Röda korsets svenskkurs, ett populärt val för de personer som inte får en plats på SFI. När en av lärarna skrev upp Just Arrived som en väg in på svenska arbetsmarknaden agerade Samira direkt. Men att hon skulle få ett arbete inom kort betvivlade både vänner och hennes make, som redan arbetat i Sverige i åtta år.

Jag kände inte till svenskars öppenhet för andra kulturer, och var orolig över att min språkbrist skulle stöta på problem

EGN fick ögonen på Samiras CV, och snart var intervjun ett faktum. Samira skrattar när hon tänker tillbaka på intervjudagen:

"Jag minns att jag var framme klockan 07:30 på Telefonplan, där intervjun skulle hållas en och en halv timme senare. Till den dagen hade jag varit så beroende av min mans svenska, att jag inte ens velat handla mat själv. Jag kände inte till svenskars öppenhet för andra kulturer, och var orolig över att min språkbrist skulle stöta på problem."

Ann minns intervjun väl:

"Vi hade mött flera kandidater, men efter några minuter med Samira kände jag tydligt att här har vi personen vi letat efter. Hon var rolig, skärpt och intressant, en person jag ville lära känna bättre. Man jobbar ju inte främst med ett CV, utan det handlar ju om att få en känsla av vem personen är."

Starka språkkunskaper
Fyra dagar senare ringde Ann Keve Isaksson och erbjöd Samira jobbet, till makens stora förvåning (som ringde några samtal för att undersöka om det verkligen stämde att hans fru fått anställning på ett attraktivt svenskt företag).

Idag arbetar Samira cirka 30 timmar i veckan på EGN, där hon är en omtyckt kollega, med fokus på hospitality kring kundevents och administration.

Det har gått åtta månader sedan intervjun, och både anställningen och hennes svenska språkkunskaper har vuxit i storlek. Samira berättar att nu är det istället hon som coachar sin make och arabiska vänner i svenskt språkbruk och svenskt vett & etikett.

I dagarna börjar hon även arbeta som språklärare på Berlitz, efter att en kollega på kontoret kopplat ihop Samira med en vän på Berlitz.

Mina kollegor har lärt mig vad självrespekt är, något min far alltid talat om

Den platta svenska organisationen
Samira fascineras av det lugn svenskar har, och den ”låga men vänliga tonen”. Inte helt enkel att efterlikna, när man är uppvuxen med en härlig ”högljuddhet” i samtal med andra, som en svensk lätt kan missta för ett hetlevrat gräl. En annan stor skillnad hon lyfter är maktstrukturerna och den platta organisationen på svenska företag:

"Här möts jag av respekt och en vänlig ton, vare sig jag är vd eller lokalvårdare. Mina kollegor har lärt mig vad självrespekt är, något min far alltid talat om. Men här möts jag av det dagligen, i form av uppskattning, intresse och delaktighet, och inte främst utifrån mina prestationer, utan för att jag är människa. Nu skypar jag ofta med mina lärarkollegor i Beirut och uppmuntrar dem att stå på sig och respektera sig själva och inte låta sig underskattas."

Läs också: Fredrik Bjellder – konsten att inte tappa kultur i tillväxt

Det blir tyst i rummet där vi sitter. De stora orden från Samira kommer liksom oväntat. Medan vi har blivit en ambitiös och varm kollega rikare, har vi samtidigt fått lära en medmänniska något om integritet och hennes unika värde.

Sätt igang tips från Samiras kollegor:

1. Gå från tanke till handling – idag!

2. Använd de nätverk du redan har

3. Ta vara på befintliga välbeprövade vägar

4. Kom ihåg att folk är folk, oavsett kultur

5. Var tydlig med dina förväntningar

FAKTA

Namn: Samira Salameh

Ålder: 30 år

Familj: Nygift, med en stor del av släkten runtom i Europa

Aktuell som: Service Coordinator på EGN samt språklärare på Berlitz

Hem: Bor i Nacka (född i Saida utanför Beirut)

Älskar med Sverige: Landet har lärt mig vad självrespekt är, och att inte låta människor underskatta mig

Resvana: Ankomsten till Sverige i juni 2016 var första resan utanför Libanon

Bäst med svenska arbetsplatser: Folks vänlighet, engagemang och den platta organisationen

Profession i Libanon: Lärare i engelska och Photoshop

Saknar mest just nu: Tjocka släkten, samt det sena vardagsutelivet

Följ oss på sociala medier