26 June 2020

Tips för fortsatta samtal om rasism

Tips för fortsatta samtal om rasism

I vårt gemensamma arbete för en jämställd vardag och sund arbetsmiljö för varje medarbetare, vill vi skicka med några tips till dig som chef, beslutsfattare eller medarbetare. Genom att utbilda oss själva och våra organisationer kan vi bli bättre ledare och skapa tryggare arbetsplatser för alla, oavsett bakgrund eller hudfärg.

Här kommer några samlade poddar och boktitlar vi fått in här på redaktionen, som kan stötta oss i att tillsammans upptäcka, motverka och kommunicera kring rasism på våra arbetsplatser. Låt oss fortsätta det viktiga samtalet och ständigt utmana våra egna perspektiv genom att ta del av andras berättelser och erfarenheter. För hur mycket vi än vill förändra, börjar all förändring med oss själva.

Dessa 3 konkreta tips ger Marie Fall i Inkluderingspodden.

  1. Se över ditt professionella kontaktnät. 

Vilka har du i ditt nätverk? 70 procent utgår från sitt professionella kontaktnät när de söker efter t ex en föreläsare eller ska rekrytera en ny chef. Sträva efter mångfald och var del i att lyfta fram fler av alla kompetenta personer med brun och svart hudfärg. 

  1. Var inte tyst. 

Att vara tyst är detsamma som att godkänna när något diskriminerande sägs eller görs. Våga vara obekväm på middagen, i lunchrummet och på mötet.

  1. Utbilda dig och lär dig mer.

Kunskap är makt. Läs på och ställ frågor - och prata med elefanten i rummet. Visa din omtanke genom att lyfta på locket och fråga dem som berörs i ditt nätverk hur de har det just nu. Några kanske inte vill svara, men du har visat dem respekt och omsorg genom att bry dig.

Selma stories 13 boktips

Selma Stories tipsar om 13 boktitlar som fördjupar kunskap och breddar perspektiv, däribland Varför jag inte längre pratar med vita om ras. När den brittiska journalisten Reni Eddo-Lodges började blogga om sin frustration över debatten om rasism i Storbritannien fick hon gensvar världen över.

Inkluderingspodden - Marie Fall, avsnitt BLM

Kan vi prata om vithet - Lovisa Fhager Havdelin och Barakat Ghebrehawariat

Raseriet podden – kusinerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby, avsnitt Svarta liv spelar roll

Prata rasism

Brita och Parisas junisamtal i ämnet

Nyanserat med Barakat

 

Något mer att läsa …

https://www.svd.se/om/rasism

https://www.dn.se/kultur-noje/amat-levin-upploppen-ar-ett-tecken-pa-att-forandringen-ar-mojlig/

https://www.dn.se/kultur-noje/amat-levin-det-gar-att-kritisera-black-lives-matter-manifestationerna-utan-att-forminska-orsaken-till-dem/ 

 

Vad vill du rekommendera som berört dig, stört dig eller lyft dig?

Skriv till oss på redaktionen.

 

Läs även Nätverkar du också helst med likasinnade?

 

EGN är Sveriges största chefsnätverk och erbjuder en förtrolig fristad för dig som ledare, med erfarenhetsutbyte i fokus. Vill du få information om vilken grupp som kan matcha dig? Kontakta nätverksrådgivare Cecilia von Knorring på +46 70 595 64 84 eller cecilia.von.knorring@egn.se

Följ oss på sociala medier