3 April 2018

Fem framgångsfaktorer för en självledande organisation

Fem framgångsfaktorer för en självledande organisation

”En självledande framgångsrik organisation bygger på passionerade medarbetare. Vi vill vara ett team som levererar på topp och som skapar en arbetsplats att längta till, på riktigt" säger Daniel Stenmark, VD på EGN som tillsammans med sina kollegor fått tredje pris som sveriges bästa arbetsplats i kategorin små organisationer. Läs om EGN:S lyckade resa.

Den 26 mars hölls den årliga GREAT PLACE TO WORK®-galan för Sveriges bästa arbetsplatser på Cirkus i Stockholm, där Sveriges ledande företag och organisationer i arbetsplatskultur korades. Som världens största arbetsplatsstudie*, delas utmärkelsen ut även i Sverige, i de tre kategorierna små, medelstora och stora organisationer.

Undersökningen bygger på över 30 års studier om medarbetarupplevelsen och är idag den mest använda i världen. Studierna visar att de arbetsplatser som medarbetare upplever som riktigt bra kännetecknas av positiva relationer och en hög grad av tillit. EGN:s tillitsindex gick från 76 % till 93 % under ett år. Daniel Stenmark, vd på EGN Sverige sedan 2017 berättar:

- Vi har arbetat med värderingar sedan starten 2008 och sedan drygt ett år tillbaka ville vi mäta det, för att se om det vi trodde, stämde överens med verkligheten. Det vi insåg när vi blev certifierade och fick vårt första resultat från GPTW, var att delar av tilliten till ledningen faktiskt inte var så hög som vi trodde att den var. Vi förstod att vi behövde fokusera på att skapa en förändring som i sin tur förhoppningsvis skulle höja tilliten i vissa frågor.

Klicka här för att läsa hela listan över Sveriges bästa arbetsplatser.

En förändring som inom ett år tog EGN från ett bra till ett fantastiskt resultat. När resultaten anlände i februari 2018 hade företaget höjt alla sina index, där t. ex. stoltheten hos medarbetarna över ”det vi åstadkommer”, har klättrat från 68% till 100%.

Daniel, vilka utmaningar identifierade ni efter ert första resultat?

- Vi hade jobbat enormt bra parallellt med varandra. Förvisso med ganska tydliga mål, men inte som ett lag med en övergripande målbild. Stoltheten över framgången och att vara del av något större hade inte nått ut särskilt bra i hela organisationen. Vi insåg också att vi egentligen inte riktigt kände varandra. Vi hade även ett alltför ensidigt fokus på struktur och på HUR vi gjorde saker och hade varit mindre bra på att kommunicera VARFÖR vi gjorde dem.

Vilka konkreta förändringar har gjort er till Sveriges tredje bästa arbetsplats?

 1. I all kommunikation ändrade vi prio-ordning
  Vi startar numera alltid utifrån den tydliga riktningen med frågan ”varför?”, sedan beskriver vi ”vad?” vi vill åstadkomma och först därefter ”hur?” vi ska åstadkomma det – hur blir alltså alltid underordnat varför och vad, utan att bli mindre viktigt.
   
 2. Från starka ledare till starkt ledningsteam
  Från tidigare parallella goda målbilder skapade vi en större gemensam förtydligad målbild, i allt från kulturfrågor till siffror.
   
 3. Kontoret + fältet = ett team
  Istället för att tänka ”vi på kontoret” och ”de ute på fältet”, skapade vi med hjälp av den gemensamma visionen, ett gemensamt team.
   
 4. Från traditionella till kulturbärande titlar
  För att ta det längre och leva som vi lär, gjorde vi även titlarna kulturbärande, till exempel blev vår försäljningschef istället Head of Passionate Member Recruitment och Mötesledare blev Nätverksledare. Allt för att rimma bättre med vårt syfte att vi är passionerade nätverkare.

EGN:S FEM FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR EN SJÄLVLEDANDE ORGANISATION

 • MÅLA VISIONEN OCH GÖR ALLA TILL DESS BÄRARE - allt bottnar i varför vi gör det vi gör: lyfta organisationens yttersta värde för varje person.
 • BÅDE OCH – ha fokus på både passion OCH process. Passion som ger drivet och processen som skapar struktur och får ner kraften i backen. Sträva inte efter hälften av båda, utan jobba fullt ut av båda samtidigt och skapa därmed en strategi för jämvikt.
 • MOD – våga vara transparent rakt igenom, i framgång såväl som motgång. Fullt ut både professionellt och mänskligt.
 • IFRÅGASÄTT – både mål och mätetal. Ta en heldag med din ledningsgrupp och sätt två eller max tre övergripande mål och lika många KPI:er för hela organisationen. Tro mig, det går! Och fler än så är svårt att komma ihåg.
 • FIRA & HYLLA – Like a boss! Genom att uppmuntra varandra bygger ni upp verksamheten. Fira inte bara slutstationen, utan milstolparna längs resan. Skapa en feedback-kultur där människor verkligen kan växa.

  Och självklart – ha kul under tiden!

Kostnadsfri e-bok: Att vara chef, ledare och coach

*Rankingen görs utifrån globalt testade utvärderingskriterier och genomförs i mer än 50 länder världen över. Medarbetarundersökningen bygger på över 30 års studier om medarbetarupplevelsen på arbetsplatsen och är idag den mest använda i världen.

Följ oss på sociala medier