24 October 2019

Hur mår jämställdheten i din organisation?

Hur mår jämställdheten i din organisation?

Amanda Lundeteg, AllBrights tunga jämställdhetsröst, inledde sin session på LIKE A BOSS-dagen den 21 oktober med stående ovationer för kompetens- och chefsnätverket EGN, som idag består av 49,1 procent kvinnor och 50,9 procent män. Där presenterades även månadsfärska halvårsrapporten En spricka i glastaket, en titel som syftar på kvinnor som spränger glastak och nu utgör 23 procent av alla börsens ledningsgrupper. Antal vd-kvinnor på börsen har även ökat med 65 procent sedan i fjol och i bolagens styrelser har jämställdheten nått ännu längre.

Det är sjunde året i rad som AllBright tar tempen på jämställdheten i svenskt näringsliv. AllBright är en stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vd:n Amanda Lundeteg är optimistisk:

- Vi ser nu jämställda vindar blåsa över börsen. Även om en av fyra vd-män på börsen inte har någon kvinna i ledningsgruppen är antalet vd-kvinnor nu 28, vilket är ett lyft med hela 65 procent jämfört med i fjol. Det bådar gott för jämställdheten eftersom vi vet att vd-kvinnor ofta är briljanta när det gäller att rekrytera på meriter och inte utifrån kön. Det är även mycket glädjande att numera har 96 procent av börsens bolag minst en kvinna i styrelsen.

Rapporten visar att fastighetsbolagen fortsätter utmärka sig vad gäller jämställdhet, följt av finansbranschen som under året sprungit om Konsumenttjänster.
Storbolagen har länge dominerat över medelstora och mindre bolag, med 38 procent kvinnor i sina styrelser. Lundeteg menar att med en fortsatt ökning i dagens tempo kommer de att vara jämställda redan under 2020.

Vilka företag har fortfarande längst väg att gå?
- Svensk industri är landets bromskloss när det gäller att rekrytera chefer utifrån meriter, där merparten av industribolagen återfinns på vår gula lista med icke jämställda bolag*. Medan många andra branscher ökar andelen kvinnor i ledningsgrupperna, har industrin de senaste fem åren stått och stampat runt 16 procent chefskvinnor. Stolt svensk industri är därmed ingen grann förebild.

Lyssna när Amanda Lundeteg gästar Like A Boss-podden

Hur kan vi aktivt arbeta med dessa frågor i våra bolag?
- Det handlar om att till en början bli medveten om vilka fördomar man bär på och att börja uppmärksamma när man som chef faktiskt bedömer kvinnor hårdare. Mycket handlar om att stanna upp och reflektera för att synliggöra och därmed kunna agera för en förändring.

”Tänk också på hur ni redan i platsannonsen formulerar era förväntningar. Det har nämligen visat sig att män och kvinnor appellerar olika till ord.”

Vad kan man som chef tänka på i en rekryteringsprocess för att undvika dessa diken?
- För det första, undvik att stå själv i en rekryteringsprocess. Sitt med både som man och kvinna från er organisation i intervjun, då ni kommer att upptäcka olika saker. Tänk också på hur ni redan i platsannonsen formulerar era förväntningar. Det har nämligen visat sig att män och kvinnor appellerar olika till ord. När du använder ord som ”du ska ha erfarenhet av” istället för ”vi ser gärna att du har erfarenhet av” söker fler män tjänsten och det är vanligare att kvinnor avstår, även när de har exakt samma kompetens. Önskar du till exempel attrahera fler män till er HR-avdelning, kan det därför vara ett bra tips att låta en manlig kollega formulera den annonsen.

Se intervju med Amanda Lundeteg här

*Allbrights kriterium för att uppnå jämställdhet innebär som mest en skillnad på 40/60 i könsfördelningen.

Följ oss på sociala medier